petak, 15. studenoga 2019.

VIKEND MUDROSLOVIJE: Može li sitnih 1% raditi razliku?

Koliko ste puta čuli da se utrka dobija u djeliću sekunde ili da se prvenstva osvajaju za bod ili za gol? Clive Woodward je u svojoj knjizi ‘Winning’ opisao kako je naučio da je uspjeh definiran time kako je ekipa surađivala zajedno pod pritiskom, kako su razumjeli važnost zajedničke suradnje (team work) i lojalnosti, te koliko su bili spremni napraviti sto stvari za samo 1% bolje. Taj završni aspekt Woodward je nazvao ‘kritične nevažnosti’. 
Sličan princip imaju i britanski biciklisti koji su na domaćim Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu, osvojili sedam, od ukupno deset, zlatnih medalja, a naziv koji oni primjenjuju je ‘granični dobitci’. Cijeli princip zasniva se na ideji da ako se rastave svi faktori kojih se možeš sjetiti, a da se tiču vožnje bicikla i da se poprave za samo jedan postotak, na kraju, kad se sve zbroji, dobit će se značajno poboljšanje rezultata. 
U Formuli 1 misao vodilja svih timova je ‘rezanje’ desetinki sekunde ukupnog vremena svakog kruga kako bi i konačno vrijeme na kraju utrke bilo bolje. Oni to zovu ‘tenths’ (desetinke), a kako to izgleda u praksi najbolje su demonstrirali članovi Red Bull tima koji su međusobnom suradnjom i savršenim skladom ekipe oborili svjetski rekord (VIDEO) u brzini izmjene guma na utrci u Silverstoneu. 
Ta, takozvana marginalna poboljšanja mogu biti tehnička, taktička, fizička, operativna, pa čak i psihološka. Podsjetilo me to na jedan dobar sportski film koji se kod nas zove ‘Samo igra’ (orginalni naslov: ‘Any Given Sunday’), a u kojem Al Pacino u ulozi trenera američkog nogometa drži jedan motivacijski govor u svlačionici (VIDEO) i objašnjava upravo ove stvari:

- Život je, vidjet ćete, samo igra centimetara (on u originalu priča o inchima, ali obzirom smo u metrijskom sustavu uzeo sam si slobodu da u prijevodu koristim centimetre kako bi bilo razumljivije). Isto tako je i američki nogomet, jer... u bilo kojoj igri, životu ili nogometu, margina za pogrešku je jako mala. U ovoj ekipi mi se borimo za taj centimetar. U ovoj ekipi, mi se trgamo, kao i sve oko sebe, za taj centimetar... jer znamo kad na kraju zbrojimo sve te centimetre da će to činiti j****u razliku između pobjede i poraza

Marginalna poboljšanja = 100 stvari učinjenih za 1% bolje kako bi se ostvarila kumulativna kompetitivna prednost! 

Zaključak je kristalno jasan - već sad potražite segmente na koje možete utjecati i svaki dan ih pokušavajte poboljšati barem za 1% jer to će u konačnom zbroju raditi razliku između uspjeha i neuspjeha.

UGODAN VIKEND

Nema komentara:

Objavi komentar