ponedjeljak, 13. listopada 2014.

Arhimed, psiholog ili fizičar?



Prije nekoliko dana na sveopće iznenađenje, ali i oduševljenje mlada ekipa RK Zagreb dobila je u Ligi prvaka moćni Kiel. Njemci su bili izraziti favoriti i zapravo sve je bilo na njihovoj strani, od financijskih uvjeta (jedna od najskupljih ekipa na svijetu), igračke kvalitete i rezultata do iskustva igranja velikih utakmica. Međutim Zagreb je imao 'ono nešto'. Imali su zajedništvo, imali su vjeru u sebe i u svoju igru, te maksimalno samopouzdanje koje ih je na kraju i odvelo do neočekivane, ali sasvim zaslužene pobjede. Ovaj vikend i meni se dogodila slična situacija. Ekipa koju vodim dobila je utakmicu protiv objektivno kvalitetnijeg protivnika isključivo na račun pozitivnog razmišljanja, vjere u sebe i maksimalnog zajedništva koje je za posljedicu imalo veliko slavlje na kraju utakmice. 
 
Kako to objasniti?

Većina ljudi dobro poznaje Arhimedovu izreku: "dajte mi uporište i dovoljno dugu polugu i pomjerit ću Zemlju". I dok je ta njegova uzrečica osporavana od strane matematičara i fizičara, u psihologiji je objeručke prihvaćena i hvaljena. Tisućama godina poslije, psiholozi su ustanovili kako naš mozak funkcionira upravo prema principima Arhimedove izreke. 

Najbolje objašnjenje je na primjeru obične klackalice.
Na klackalici je uporište postavljeno točno na sredinu između dva sjedala. U slučaju da dvije osobe jednake težine mirno sjede istovremeno svaka na svojoj strani (recimo da imaju po 100 kg zbog lakšeg računanja) bit će u potpunoj ravnoteži. Sad zamislite situaciju da jedna osoba ima 100, a druga 150 kg. Osoba od 100 kg će visiti u zraku 'do sutra' ili dok se ova teža osoba ne odluči odgurnuti nogama ili sići s klackalice. No, što ako pomaknemo uporište? Što je bliže uporište težoj osobi to će ju biti lakše podići od tla i lakša će osoba prevagnuti. Nastavimo li pomicati uporište na tu stranu možemo doći do situacije da lakša osoba komotno siđe s klackalice i samo jednim prstom drži ovu težu u zraku bez ikakvih problema.
Dakle, pomičući uporište možemo klackalicu pretvoriti iz balansirane vage u moćnu polugu, a psiholozi vjeruju kako je uzbuđeni Arhimed baš to htio reći svojom, sada općepoznatom, uzrečicom.

Shawn Achor u svojoj knjizi 'The Happiness Advantage' objašnjava kako naš mozak upravo radi na taj način. On kaže kako je moć da maksimiziramo naš potencijal zasnovan na dvije važne stvari:
Prva je dužina poluge i odnosi se na to koliko potencijala, moći i mogućnosti vjerujemo da imamo, a druga je pozicija našeg uporišta (gdje se ono nalazi) i odnosi se na razmišljanje s kojim proizvodimo moć promjene. To znači da naš potencijal nije fiksiran i da što više pomičemo uporište (način razmišljanja), poluga je sve duža i sve više energije proizvodimo. Pomjerite li uporište na stranu gdje će uglavnom prevladavati negativno razmišljanje nikada se nećete odlijepiti od zemlje. Međutim, pomjerite li uporište na stranu gdje je dominantno pozitivno razmišljanje, moć poluge će se povećati toliko da ćete biti spremni sve podići u zrak. Jednostavno, pomicanjem uporišta našeg načina razmišljanja i produženjem poluge naših mogućnosti, mijenjamo granice onoga što nam je moguće. Nije težina Zemlje ono što nam određuje što možemo napraviti nego naše uporište i poluga i zato ne vjerujte onima koji vas uvjeravaju da nešto ne možete ili niste sposobni učiniti!!

Nema komentara:

Objavi komentar