petak, 6. prosinca 2019.

VIKEND MUDROSLOVIJE: Besmisleni zadatak

- Jedne se noći skupina nomada spremala na počinak, kada ih je iznenada okružila jaka svjetlost. Znali su da je to neko božansko biće. S velikim su žarom čekali Božju poruku, što ju je Bog želio poručiti samo njima. 

Konačno su čuli: »Skupite što je više moguće kamenčića. Stavite ih u svoje vrećice. Putujte jedan dan, a sutradan uvečer bit ćete sretni i bit ćete nesretni.« 

Tijekom putovanja nomadi su iskazivali svoje razočaranje i njihovu Ijutnju. Očekivali su otkrivenje važne Ijudske istine koja bi im pomogla u stvaranju bogatijeg, zdravijeg i smislenijeg svijeta. No, dobili su samo neki besmisleni zadatak. Ipak, zbog veličanstvenosti toga posjeta, svaki je od njih pokupio nekoliko kamenčića i stavio ih prije polaska u torbu. 

Putovali su jedan dan. Tijekom priprema za noćenje, pogledali su u svoje torbe i ustanovili da je svaki kamenčić postao dijamant. Bili su sretni što imaju dijamante. Ali i nesretni što nisu pokupili još kamenčića.  


Ova legenda opisana u knjizi ‘Melem za dušu’ podsjeća me na brojne situacije s kojima se svakodnevno susrećem u radu s mladim sportašima. Rijetki su koji upute zaista i prihvaćaju, odnosno koji razumiju kako svaki dobronamjeran savjet vezan za njihov razvoj kao osobe i sportaša izgovoren i usmjeren za njihovo dobro treba primjeniti kako bi stvarno i došlo do željenog napretka. Mnogi od njih zbog toga dosegnu određenu razinu, koja nije maksimalna, ali s kojom u nekom kratkom periodu budu zadovoljni i sretni. Međutim, vrlo brzo shvate da su im apetiti veći, ali da dalje ne ide jer eto samo su uzeli par kamenčića (savjeta) na svoj sportski i životni put. Brojni sportaši imaju problema sa ‘skupljanjem kamenčića’ u svom razvojnom putu zbog čega onda kasnije žale. Nemojte i vi biti jedan od njih. Skupite sve kamenčiće na koje naiđete putem jer nikad ne znate koliko će se njih pretvoriti u dijamant. Svaki savjet, svaka dobronamjerna kritika prilika je da se nauči nešto novo i da se iz toga izađe bogatiji i bolji. Iskoristite to da kasnije ne biste žalili. 

UGODAN VIKEND

Nema komentara:

Objavi komentar