petak, 2. veljače 2018.

Kritički osvrt na rukometni Euro: Nocebo efekt u hrvata



Svima nam je dobro poznat pojam placebo efekta prema kojemu lažno pozitivno djelovanje izaziva kod ljudi stvarne pozitivne reakcije i posljedice. No, jeste li čuli za onu drugu stranu medalje, odnosno nocebo efekt? Stvar je zapravo potpuno identična, ali ovaj put svoj mozak, a onda i svoje tijelo varamo u negativnom smjeru. Ova je pojava zapravo i znatno češća od placeba, ali eto malo se o tome raspravlja i komentira.
Prvi zabilježeni slučaj nocebo efekta doista je nerealno ekstreman. Priča seže iz daleke 1973. i govori o tome kako je čovjeku dijagnosticiran rak, a doktori su mu prilikom dijagnoze rekli kako mu preostaje još samo nekoliko mjeseci života. Čovjek je doista i preminuo vrlo brzo, već nakon nekoliko tjedana, a ono što je zanimljivo otkrila je autopsija koja je pokazala kako se njegov tumor u jetri uopće nije razvio i zaključak je kako uzrok smrti nije rak. Njegov liječnik, Clifton Meador, konstatirao je kako ne zna patološke uzroke smrti, ali da je uvjeren kako ga nije usmrtio rak nego je moguće da je čovjek preminuo zbog toga što je očekivao smrt!
Od tada se intenzivnije proučava i fenomen nocebo efekta koji se poslije dokazao u još mnogo slučajeva zbog čega postoji velika etička dilema u medicinskoj struci o tome govoriti pacijentima o mogućim nuspojavama lijekova koje primaju ili ne?
Ono što je naročito zanimljivo je da nocebo efekt zna biti jako zarazan! Tako je zabilježen slučaj u jednoj američkoj tvornici tekstila gdje su čak 62 radnika ''oboljela'' i imala jednake simptome (glavobolja, vrtoglavica i osip), a okrivljeni uzročnik navedenih problema bio je kukac koji je tekstilom dopremljen iz Engleske. Nikakav kukac nikada nije bio pronađen.
Masovna psihogena oboljenja ovog tipa događaju se po cijelom svijetu, a uobičajeno zahvaćaju zatvorene zajednice. Tu sad dolazimo do poante cijele priče. Hrvati su poprilično zatvorena zajednica, a povodljivi kakvi jesmo idealni smo za sve vrste masovnih psihogenih oboljenja od ekstremne euforije do poslovično uobičajene depresije. Tako smo ovih dana bili svjedoci ovih psihodeličnih stanja ovisno o rezultatima rukometne reprezentacije, a na našu žalost završilo je kako je završilo pa su nam trenutno kolektivni nacionalni simptomi u nocebo modu, a očituju se kao smrknuto lice, pogled koji ubija, slegnuta ramena, kuknjava i osuđivanje svega i svakoga. 

Ukoliko imate neki od ovih simptoma pokušajte s već prokušanim lijekom. Nabacite osmijeh, pomozite nekome, otiđite u prirodu sa svojim najbližima ili ne daj bože nastavite uživati u rukometu ili bilo kojem drugom sportu jer to je ipak, na kraju krajeva, samo igra.
Glave gore i UGODAN VIKEND svima

Nema komentara:

Objavi komentar