petak, 16. veljače 2018.

VIKEND MUDROSLOVIJE: ''poslanica sportašima''



- Ako ničemu ne težite to će vam se sigurno ostvariti – Ralph Waldo Emerson.

Pred kraj prošle godine napisao sam poslanicu trenerima, a sad je vrijeme da se obratim i samim sportašima.
U plivanju postoji termin ’’beskorisna kilometraža’’ (op.a. slobodni prijevod od ’garbage yardage’) što se odnosi na to da su plivači fizički ’unutra’ za vrijeme treninga dok su psihički ’na ručku’. To je ona stara ’prolaziti kroz pokret’ izreka. 
Nije to samo pojava u plivanju. Često se događa i u svim ostalim sportovima, kao uostalom i u svakodnevnom životu, da jednostavno nešto samo odrađujemo, a da pri tome nismo psihički fokusirani na to što radimo.
Želite li dobiti više od svog treninga onda biste trebali trenirati sa svrhom. Morate trenirati s razlogom. Imate li razlog zašto ulažete svoje vrijeme, žrtvujete se i fizički ’patite’, onda ćete sigurno dobiti puno više od vašeg treninga nego kad na njemu samo prolazite kroz pokrete. Sportaši bi morali preuzeti odgovornost za svoj trening. Posjedujte svoj trening, obvežite se i uložite sebe. Ukoliko niste dobro iskoristili trening, za loše odrađen trening nemojte kriviti trenera. Imate li cilj koji zaista želite postići u svom sportu i nosite ga sa sobom na svaki trening onda ćete i uložiti više u svoje treninge, a kao rezultat ćete izvući više iz njih. Ukoliko nemate dobar osobni razlog za trening, ukoliko nemate odgovor na pitanje zašto, onda biste trebali provesti neko vrijeme razmišljajući o tome da ga nabavite. Što je to što vas uzbuđuje u vašem sportu, na  vašoj poziciji? Što je ono što biste mogli ispuniti, a da biste se zbog toga osjećali super zadovoljno samim sobom? Potreban vam je smjer za energiju koju ćete uložiti, trebate cilj za svoj trud. Nemojte samo prolaziti kroz pokrete. Budite pametni u vezi svog treninga i razvijte fokus, a onda si svaki dan postavite pitanje: 
- kako će mi, ono što ću napraviti danas, pomoći da dođem do zadanog cilja?

UGODAN VIKEND


Nema komentara:

Objavi komentar