petak, 20. ožujka 2020.

VIDEOBLOG - Transformacijski trening u rukometu

Transformacijski, pretvarajući, kontrastni trening,... nazivi su za metodu rada u kojoj je cilj kvalitetnija stimulacija CŽS-a što za posljedicu ima veću aktivaciju motoričkih jedinica, odnosno bolju mišićnu kontrakciju. Znanstvena zajednica i dalje lomi koplja oko stvarne učinkovitosti ove metode, a mišljenja su podijeljena, međutim meni iskustvo govori kako sportaši ovakav način rada vole i prihvaćaju što je već veliki plus za primjenu i korištenje u sustavu treninga. 
Princip se zasniva na takozvanom P.A.P.-u (post-aktivacijska-potencijacija), fenomenu koji omogućava pojačanu mišićnu učinkovitost na temelju kontraktilne prošlosti. U prijevodu bi to značilo da velikim težinama jako opteretimo muskulaturu pa se zbog toga CŽS bolje aktivira i mi dobijemo osjećaj da je kontrakcija koja slijedi nakon teškog dizanja kvalitetnija i lakša za izvesti. 

ZADATAK:


U primjeru koji sam stavio igrač izvodi 5 ponavljanja mrtvog dizanja (tako je i podešeno opterećenje da više od 5 ne ide). 
Nakon toga izvodi vježbu pregib potkoljenica otklizavanjem (6 ponavljanja) 

Na kraju se to sve veže i 'pretvara' u rukometno specifično kretanje: dva sunožna preskoka i skok šut iz prvog koraka (7 ponavljanja)

UGODAN VIKEND

Nema komentara:

Objavi komentar