petak, 6. ožujka 2020.

VIKEND MUDROSLOVIJE: strpljenje

Ova ‘neobična pojava’ toliko je rijetka u današnje vrijeme da je vjerojatno uvrštena na popis vrlo ugroženih, praktički pred izumiranjem. 
Njen nedostatak osjeti se u svim sferama svakodnevnog života:
  • Fali ga roditeljima u odgoju djece. 
  • Strpljenjem oskudjevaju djeca u osobnom razvoju i izgradnji osobnosti.
  • Nedostaje ga sportašima na putu prema cilju. 
  • Kronično ga manjka trenerima koji te sportaše trebaju izvesti na pravi put i usmjeravati.
  • Nemaju ga vozači.
  • Žude za njim službenici, blagajnice, direktori, prosvjetari,...

Kako bismo priskočili u pomoć i osigurali da ne izumre potrudit ćemo se  najprije definirati što je to strpljenje. Jednu jako dobru definiciju i pojašnjenje pročitao sam u knjizi ‘The Noticer returns’ pa ću pokušati prepričati kako Andy Andrews (autor knjige) vidi što je strpljenje. 
Po njemu, ono svakako nije osjećaj nego je opis ponašanja. Netko može izabrati da se ponaša strpljivo čak i ako ga osjećaj frustracije izaziva da izabere neprikladno ponašanje. Nemoguće je istovremeno osjećati frustraciju i strpljenje, ali zato osoba može biti preplavljena osjećajima frustracije, a i dalje iskazivati strpljenje. Strpljenje je akcija. To je nečiji izabrani odgovor neovisno o emociji koja u tom trenutku prevladava. 
Zaključak je da uzmete stvari u svoje ruke i bez obzira na emocije vježbajte biti strpljivi. Primjenite bilo koju metodu koja bi vam mogla u tome pomoći. Vježbe disanja, joga, meditacija, brojanje do deset,... Prije svega postanite svjesni da ste vi pod apsolutnom kontrolom i da možete upravljati ponašanjem ma kakva god vas emocija snašla. 

UGODAN VIKEND i samo strpljivo!

Nema komentara:

Objavi komentar