subota, 24. kolovoza 2013.

Uganuće skočnog zgloba: MEAT vs RICE protokoli



Uganuće skočnog zgloba jedna je od najčešćih ozljeda u sportu općenito i sportaši se gotovo svakodnevno susreću sa situacijama u kojima dolazi do blažih ili težih oblika ove ozljede. Spriječiti nastanak same ozljede je nemoguća misija, ali se pravilnim treningom i takozvanim vježbama prevencije može utjecati na smanjenje rizika od nastanka istih ali i ublažavanja posljedica kada do ozljede već dođe. O načinima i metodama prevencije napisani su brojni radovi i članci, a svode se na ispravan i kvalitetan trening koji će ojačati zglobove i umanjiti rizik od ozljede. Ja bih se u ovom postu osvrnuo na situaciju u kojoj se nažalost ozljeda već dogodila, odnosno o tretmanu i protokolu rehabilitacije nakon što je do ozljede ipak došlo. 


Kod nas se od pamtivijeka uganuće zgloba rješava na način da se stavlja led na ozlijeđeno mjesto, zatim da se isto to mjesto dobro zamota u elastični zavoj (ukoliko odete kod liječnika opće prakse vrlo vjerojatno ćete završiti i s longetom ili gipsom), a noga se po preporuci mora držati i na povišenom. U malo stručnijim krugovima za tu metodu postoji i naziv, a ona se zove RICE što bi bila engleska kratica za Rest, Ice, Compression i Elevation ili u prijevodu na hrvatski odmor, led, kompresija (pritisak) i povišenje. Ova je metoda postala tradicionalna i toliko uvriježena da je teško i zamisliti kako postoji drugo rješenje ovog problema, a ljudi koji bi se drznuli sumnjati u istu ispraćeni su nevjericom i prijekim pogledima. Ja sam se naučio ne slijediti masu nego pokušavam saslušati i drugu stranu te onda sam zaključiti o ispravnosti nečega tako da sam o ovoj temi dosta istraživao i isprobavao, te shvatio kako RICE metoda ne samo da nije najpovoljnija nego je i kontraproduktivna kod ozljeda tetiva i ligamenata i kako postoji drugi protokol koji se službeno zove MEAT i puno je prihvatljiviji i bolji zbog nekoliko razloga koje ću navesti u daljnjem tekstu.

MEAT je engleska kratica za Movement, Exercise, Analgesics i Treatment ili na hrvatskom kretanje, vježbanje, analgetici i tretman (obrada). Zašto je MEAT dobra, a RICE loša metoda za rehabilitaciju uganuća skočnog zgloba? 

Uganuće skočnog zgloba najčešće prati bolna oteklina, a osnovna premisa RICE metode je kako je edem (oteklina) štetan za tkivo i mora se smanjiti. Brojni su stručnjaci upali u zamku jer su pretpostavili kako su mišići jednaki tetivama, a tetive ligamentima što je daleko od istine. Upravo razumijevanje razlika između ligamenata i mišića ključno je da bi se shvatilo zašto je RICE metoda potpuno neprimjerena u liječenju tetiva i ligamenata. Osnovna i najveća razlika je u prokrvljenosti. Mišići imaju dobru prokrvljenost i zbog odlične cirkulacije brzo zacijeljuju i rijetko ostavljaju dugoročne posljedice i probleme, dok ligamenti zbog svoje slabe prokrvljenosti često nepotpuno zacijeljuju i uzrok su kroničnim bolovima i ozljedama u sportu. Velika oteklina u kojoj se nakupljaju tekućine u mišićima mogu stvoriti probleme jer oteklina vrši pritisak na mišićno tkivo zbog čega se smanji cirkulacija, a oteklina se još više poveća pa se i vrijeme oporavka još više produlji. Taj začarani krug može u nekim situacijama dovesti i do trajnog oštećenja mišića, živca ili krvotoka, a zbog toga je RICE metoda vrlo uspješna i dobra za mišićna oštećenja, međutim potpuno krivo primjenjuje se i kod ozljeda ligamenata gdje dolazi do skroz drugačijeg spleta okolnosti. Ligamenti su male i vrlo čvrste vezivne strukture koje povezuju kosti u zglobovima. Izgrađeni su od kolagena, a to je jedna od najčvršćih supstanci u ljudskom tijelu. Ligamenti sami po sebi nemaju krvnih žila, a krv primaju od malih zglobnih kapilara. Ukoliko su te kapilare popucale kao posljedica ozljede onda ionako mali dotok krvi u ligament je u potpunosti prekinut. Sve komponente RICE metode svode se na smanjenje cirkulacije u ozlijeđenom dijelu, a zapravo je to upravo ono što ligamentu fali kako bi prije zacijelio. Odmor i praktički potpuna imobilizacija ekstremno su štetni za zglob i ligamente jer usporavaju metabolizam u tom dijelu. Ligamenti sami po sebi trebaju dosta da zacijele, a imobilizacijom se vrijeme oporavka udvostručuje. Isti učinak ima i led koji smanjuje temperaturu i tako usporava metabolizam ali i proces oporavka.


MEAT protokol potiče brži i kvalitetniji oporavak zbog više razloga. Kontrolirane kretnje ključne su jer povećavaju dotok krvi u ozlijeđenu zonu otklanjajući oštećene tvari. Pokreti za posljedicu imaju stvaranje topline koja povećava protok krvi do oštećenog dijela. Prirodni analgetici pomažu u zacijeljivanju jer pomažu u zarastanju mekih tkiva smanjujući viskoznost ili ljepljivost vanstaničnih tekućina što za posljedicu ima povećanje transporta otpadnih tvari iz ozlijeđenog dijela čime se direktno utječe na smanjenje otekline, a da se pri tome ne remete prirodne upalne reakcije kojima tijelo obnavlja oštećenu zonu. U stranoj literaturi spominju se bromelain koji se nalazi u ananasu kao i papain kojeg pronalazimo u papayi. Za jako bolne ozljede propisuje se i lijek codein koji oslobađa od bolova, ali bez utjecaja na prirodne mehanizme izliječenja. I na poslijetku tretman, odnosno obrada ozlijeđenog zgloba od strane stručnjaka kojim će se još više ubrzati i poboljšati proces oporavka. Ovo se odnosi na fizikalnu terapiju, masažu, kiropraktički tretman, ultrazvuk, miofascijalno opuštanje i električnu stimulaciju. Sve nabrojano poboljšava protok krvi i utječe na bolje zacijeljivanje mekog tkiva.

Stoga idući put kad vam se dogodi da netko od sportaša ugane zglob, razmislite koju ćete metodu primijeniti za oporavak i koliko će taj oporavak trajati, odnosno koliko će proces oporavka biti kvalitetan.

Nema komentara:

Objavi komentar