utorak, 27. kolovoza 2013.

Velike sportske pobjede



Vrijeme i društvo u kojem živimo toliko su nas izopačili da nam se normalne stvari zapravo čine čudnim i nevjerojatnim. U tako okrutnom svijetu gdje je žudnja za materijalnim isplivala na vrh i gdje se ne biraju sredstva kako bi se do željenog stiglo pod bilo koju cijenu prava je rijetkost pronaći priču ili situaciju u kojoj briga za drugim prevladava ispred osobnih interesa. Upravo bi sport trebao biti jedno od sredstava koje mlade ljude uči pozitivnim vrijednostima i nesebičnosti. Ipak, profesionalni je sport skrenuo u krivom smjeru i orjentiran je uglavnom na samopromociju i ostvarivanje osobnih interesa i ciljeva bez obzira na posljedice.
Međutim, još uvijek se mogu pronaći lijepe sportske priče koje nam vraćaju vjeru u ljudsku dobrotu i moralnost koju podučavamo djecu na početku njihovih sportskih karijera, a koja se zatim negdje putem očito zagubi.
Junakinja današnje priče kenijska je atletičarka Jacqueline Nyetipei Kiplimo, maratonka koja je osvojila srca cijelog svijeta svojom humanom gestom. Naime, ona je na maratonu u Šangaju 2010. godine odlučila pomoći hendikepiranom kineskom trkaču tako što je uz njega trčala od 10. do 38. kilometra i pomagala mu da se okrijepi na svakoj stanici za vodu što je favoriziranu Kenijku usporilo pa je zbog toga završila na drugom mjestu i tako propustila priliku da kroz ciljnu ravninu prođe prva i osvoji visoku nagradu od 10000 dolara. 

Jacqueline u Šangaju nije osvojila maraton i veliku novčanu nagradu, ali ona je po meni osvojila puno, puno više. Iako po rangu druga, Kenijka je bila prva u svim segmentima, a naročito u onom najbitnijem, segmentu ljudskosti. Jacqueline je pobjednica nad pobjednicama jer samo veliki sportaši i još veće osobe mogu napraviti ovakvu nesebičnu gestu u kojoj zaborave na sebe kako bi pomogli drugima.

Nema komentara:

Objavi komentar