utorak, 26. siječnja 2016.

Što nas čekić, vijak, brusilica i metar mogu naučiti o životu?



Promatram ovih dana koliko su znani i neznani stručnjaci, te 'dobronamjerni' kritičari uspjeli pronaći nedostataka i loših karakteristika rukometašima kako naše, tako i ostalih reprezentacija. Čovjek bi slušajući mogao doći do zaključka da je riječ o nekakvom osnovnoškolskom natjecanju gdje se klinci prvi puta upoznaju s rukometom, a ne o smotri najboljih europskih reprezentacija u kojima igraju najbolji igrači na svijetu. Iako znam da je kritiziranje i isticanje svega negativnog kod nas uobičajena pojava, svejedno se povremeno iznenadim količinom negative.
Sportska karijera ne traje pretjerano dugo, a svako sportsko iskustvo trebalo bi biti iskorišteno kako bi se iz njega učilo, sazrijevalo, prepoznavalo koji su ciljevi i zadaće, te odlučilo što želi i tko želi postati svaki sportaš. Pomoći mu da prepozna i pronađe svoj identitet kao osobe i kao sportaša trebao bi biti cilj svakog trenera, roditelja, prijatelja. Inspirirati i motivirati možemo samo ako si dopustimo da vidimo ono pozitivno i to potenciramo. Ako tražimo ono što je loše to ćemo i pronaći. Najlakše je vidjeti nečije nedostatke, ali pronaći i uvidjeti vrline i pozitivne kvalitete sposobnost je istinskih lidera koji inspiriraju sve oko sebe. 

U skladu s tim prenosim jednu zanimljivu priču iz knjige “La primera vez que la pegué con la izquierda.” (Imanol Ibarrondo):

Legenda kaže da se jednom u stolarskoj radnji odvio čudan sastanak. Sastali su se alati kako bi riješili svoje razlike i nesuglasice. Čekić je odlučio voditi sastanak kao predsjedavajući, ali ostali su zahtjevali njegovu smjenu. Razlog? Radio je previše buke, a osim toga cijelo je vrijeme samo lupao. Čekić je prihvatio krivnju, ali je također tražio da se izbaci i vijak jer kako kaže – potrebno ga je puno vrtiti da bi služio nečemu. Ljutiti vijak tražio je ostavku brusilice koja je, po njegovim riječima, hrapava i gruba prema ostalima. Brusilica se složila s navedenim, ali je i optužila metar: - Uvijek odmjerava sve prema svojim mjerama kao da je on jedini savršen

U to u radnju uđe stolar, obuče svoje odijelo i počne raditi koristeći čekić, vijak, brusilicu i metar. Na poslijetku, grubi komad drveta s kojim je počeo raditi pretvorio se u prelijepi komad namještaja. Kad je radnja ponovo bila prazna nastavljena je rasprava, a ovaj put riječ je uzela pila.
-Mislim da je svima jasno kako imamo nedostataka, ali stolar radi samo s našim prednostima i to je ono što nas čini vrijednima. Dakle, prestanimo razmišljati o našim slabim točkama i koncentrirajmo se na učinkovitost naših vrlina.
Tada je grupa prepoznala kako je čekić snažan, vijak je povezivao i davao čvrstoću, specijalnost brusilice je bila stvaranje glatkoće i finoće, dok je metar bio precizan i točan. Osjećali su se u tom trenutku kao ekipa sposobna za proizvodnju visokokvalitetnog namještaja zbog čega su bili iznimno ponosni na svoje individualne sposobnosti i na zajedničku suradnju.

Tražite u svojim sportašima, partnerima, prijateljima, učenicima samo ono najbolje i uživajte u potenciranju njihovih kvaliteta koje će im pomoći da se razviju u ono što oni zaista jesu.  

Nema komentara:

Objavi komentar