petak, 16. ožujka 2018.

Krajnje je vrijeme da skinemo maske!



Nekidan sam posjetio, kao i svake godine, međunarodnu konferenciju ''Kondicijska priprema sportaša'' i tamo pronašao jedan zanimljiv rad u kojem je glavni protagonista takozvana visinska maska. Odavno smatram da je pomodarstvo u struci veliki problem jer se zbog kojekakvih proizvoda iz top-shopova, u čiju se efikasnost njihovi izumitelji kunu, gubi smisao i narušavaju istinski principi treninga kao takvog jer svaka nova napravica sama je sebi svrha, a sve manje sredstvo i alat. Slična priča događa se i s 'visinskom maskom' za koju sam i prije tvrdio da mi 'ne pije vodu', ali sam eto bio lijen da bih svoja razmišljanja potkrijepio konkretnijim podacima iz prakse ili istraživanjima. Na moju sreću postoje mladi i ambiciozni ljudi koji su spremni na proučavanje istraživanja vezanih za ovu tematiku pa se mogu poslužiti njihovim rezultatima kako bih potvrdio svoja razmišljanja. 

Radu je službeni naziv ''Utjecaj korištenja visinske maske na aerobne i anaerobne sposobnosti'', a autori su Lucijan Šupljika Gabelica mag. Cin. i Karlo Šemiga mag. Cin. Oni su rad na konvenciji predstavili u obliku poster prezentacije što je novost na ovoj konferenciji, a kompletan rad im se nalazi na službenom CD-u događaja. 

Autori su u radu opisali brojna znanstvena istraživanja koja su se bavila primjenom navedene maske i učincima treninga u kojima se ista koristila. Za one koji nisu upoznati - visinska maska je naprava koja se stavlja na lice, a pritom pokriva usta i nos te otežava disanje tijekom treninga. Proizvođači takvih maski tvrde da ona simulira visinski trening i povećava aerobni kapacitet (VO2 max), izdržljivost i unapređuje rad pluća. Maska na sebi ima otvore različitih veličina i protočne ventile. Otvori i protočni ventili mogu se namještati kako bi se povećao ili smanjio otpor disanju prilikom nošenja maske. U obilježjima maske također se navodi da sistem s više razina otpora simulira visine od 914 do 5486 metara (Porcari i sur., 2016).
Nakon predstavljanja i pojašnjenja raznih studija došli su do zaključka kako - većina spomenutih maski, iako reklamirane drugačije, ne mogu promijeniti atmosferski tlak u kojem sportaš trenira. Noseći visinsku masku i dalje udišemo zrak s otprilike 21% kisika te s istim parcijalnim tlakom kisika na visini na kojoj se nalazimo prilikom treninga. Većina maski otežava disanje na način da su usta i nos prekriveni. Takve maske mogu biti učinkovite u povećanju dišnog kapaciteta, ali ne mogu izazvati efekte i fiziološke promjene kao pravi hipoksični trening (Garner, 2011). U ovome trenutku nema dovoljno dokaza koji bi podržali korištenje ovakve vrste visinske maske kao simulatora veće nadmorske visine, odnosno zamjene za hipoksični visinski trening. Istraživanja nisu pokazala učinak na aerobni i anaerobni kapacitet, izdržljivost niti poboljšanje sportske izvedbe. Statistički značajne razlike između utjecaja maske na količinu hemoglobina u krvi u odnosu na kontrolne grupe nisu pronađene. Također, nošenje maske može narušiti usredotočenost kod izvođenja vježbi, otežati disanje i smanjiti broj ponavljanja u treningu čime se smanjuje i sam intenzitet treninga.

Nema komentara:

Objavi komentar