petak, 9. ožujka 2018.

VIKEND MUDROSLOVIJE: 'Vođa - lekcija iz prirode'



- O čovjeku možeš više naučiti u sat vremena igre, nego u toku jednogodišnjeg razgovora. – Platon
Nisi ono što misliš da jesi, ono što pričaš da jesi ili ono što bi htio, želio ili morao biti, nego si ono što radiš. Tvoje odluke i tvoja djela ono su što te definira, a 'pričaju' puno glasnije i jasnije nego bilo koja riječ koju izustiš.
U nastavku pročitajte kako to izgleda u životinjskom svijetu. Ovako u prirodi funkcionira čopor vukova: 

Tri vuka na čelu kolone najslabiji su članovi čopora. Obično su to stari i bolesni, a njima je prepušteno čelo jer oni zadaju ritam kojim se čopor kreće kako ne bi zaostajali. Sljedećih pet vukova čine snažniji članovi grupe, a njihov zadatak je čuvanje ovih starih i nemoćnih koji se nalaze naprijed u slučaju da dođe do nekakvog napada. Vukovi u  središnjem dijelu u svakom su trenutku zaštićeni od bilo kakvog napada. Pet vukova iza također pripadaju u skupinu snažnijih i vitalnijih, te je njihova zadaća osiguranje čopora sa stražnje strane, a na samom začelju nalazi se lider. Alfa jedinka, vuk koji osigurava da nitko ne ostane iza. On održava čopor zajedno i na zajedničkom putu, a u svakom je trenutku spreman trčati u bilo kojem pravcu da bi zaštitio ostatak, odnosno služi kao 'tjelohranitelj' kompletnom čoporu. Da biste bili vođa nije nužno da budete prvi. Biti lider znači čuvati one koji su vam dali svoje povjerenje.
Biti lider nije stvar nekolicine probranih i nema nikakve veze sa statusom, hijerahijom ili moći. Svi smo mi vođe (ili možemo biti), a biti vođa znači imati autoritet koji su ti povjerili ostali kad se ponašaš primjerno i svojim si djelima dostojan povjerenja koje ti je ukazano.
UGODAN VIKEND

Nema komentara:

Objavi komentar