petak, 25. svibnja 2018.

VELIKE SPORTSKE POBJEDE: Tim Don


Priča o ovom britancu toliko je impresivna da su o njemu već snimili dokumentarac (trailer možete pogledati ovdje) koji će premijerno biti prikazan u ponedjeljak 28.05. Riječ je o svjetskom prvaku u duatlonu i triatlonu, te višestrukom pobjedniku u brojnim utrkama, ali njegovi najveći izazovi su oni kroz koje trenutno prolazi.
U svibnju 2017. godine Tim Don je postao najbrži Ironman triatlonac svih vremena, a novi svjetski rekord koji je tada ostvario sada je glasio 07:40:23 što je čak četiri minute brže od prijašnjeg rekorda. Taj rezultat nagovjestio je u kakvoj je formi britanac što ga je naravno svrstavalo u prvog favorita za osvajanje Ironman svjetskog prvenstva u gradu Koni na Havajima. Neposredno prije samog natjecanja, spremniji nego ikada, Tim je doputovao na Havaje kako bi obavio posljednje pripreme, ali na žalost nije se uspio pojaviti na startu utrke. Naime, dok je biciklirao u sklopu treninga za utrku udario ga je kamion. Udarac je bio ozbiljan, a pregledom je ustanovljeno da su mu pukli kralješci u vratu. To je značilo kraj nadanja za Tima da bi mogao nastupiti na svjetskom prvenstvu, a da stvar bude gora liječničke prognoze nisu bile blistave niti za nastavak njegove karijere. Od svih prijedloga i načina liječenja te ozljede samo je jedna metoda davala šansu da će opet moći normalno okretati glavu, a to znači i mogućnost ponovnog bavljenja sportom. Bio je to takozvani ‘halo’ - uređaj nalik srednjovjekovnim spravama za mučenje. Riječ je o kružnom metalnom okviru koji se pričvrsti direktno na lubanju i još dodatno fiksira na ramena pacijenta kako bi držalo glavu i vrat u mjestu bez mogućnosti pomicanja. 
Tim nije dvojio niti sekunde i odmah je pristao na tu opciju nakon čega je krenuo mučni i izrazito bolni proces oporavka. U iduća tri mjeseca od užasnih bolova koje je konstantno trpio povraćao je i nekoliko puta dnevno, a spavanje je bilo nemoguća misija (niti jednom u tom periodu nije spavao duže od tridesetak minuta u komadu i to u sjedećem položaju). Ipak, ni to ga nije pokolebalo da već nakon tri tjedna, unatoč liječničkim zabranama, započne s treninzima, a šest mjeseci nakon nesreće nastupio je na bostonskom maratonu i u vrlo teškim uvjetima, pri izrazito niskoj temperaturi i pod jakom kišom, ostvario impresivan rezultat (02:49:42). To je samo pet minuta više od onog povijesnog nastupa kada je oborio svjetski rekord u Ironman triatlonu čiji je maraton sastavni dio.

Iako još uvijek nije u mogućnosti okretati glavu punim opsegom pokreta ovaj četrdesetogodišnjak ne odustaje od ideje kako će ponovo biti na vrhu u Ironman triatlonu, a najavio je kako će već do kraja ove godine ponovo postići formu kojom je rušio svjetski rekord. Ne preostaje nam drugo nego se nakloniti ovom upornom sportašu i s nestrpljenjem očekivati najprije dokumentarac, a zatim i nastavak karijere.
Pa vi sad smišljajte isprike kako vas nešto boli i da zbog toga ne možete trenirati. 
UGODAN VIKEND

Nema komentara:

Objavi komentar