petak, 8. lipnja 2018.

Taktička ploča: Zagrijavanje za rukometnu utakmicu 1

Taktička ploča nova je kategorija na blogu i u njoj će se nalaziti sadržaji i vježbe koji se primjenjuju na rukometnim parketima. Za prvo izdanje ide tema o zagrijavanju za utakmicu što mi je bio završni rad na EHF Master Coach seminaru, a budući je tema uspješno obrađena i obranjena red je da ju podijelim. Neću staviti kompletan rad nego samo onaj najzanimljiviji dio i obzirom je dosta opširan za jedan blog podijelit ću ga u nekoliko manjih postova. 

Zagrijavanje za utakmicu trebalo bi biti shvaćeno kao integralni dio same utakmice i upravo zato mišljenja sam da je taj segment često zapostavljen jer dosta trenera ne vodi računa i ne pridaje naročitu pažnju tom dijelu nego je zagrijavanje prepušteno na volju igračima. Isto tako jako malo pozornosti se posvećuje psihološkom aspektu koje zagrijavanje može izazvati kod igrača u pozitivnom, ali i negativnom kontekstu. Dobro i precizno vođeno zagrijavanje bazirano na specifičnim i situacijskim vježbama može izrazito pozitivno djelovati na igrače i njihovu izvedbu za vrijeme utakmice, dok vrijedi i obratno.
Tradicionalno zagrijavanje za utakmicu koje koristi velika većina ekipa već je uobičajeni obrazac na rukometnim parketima, a uglavnom se sastoji od sljedećih sadržaja:

1) Nasuprotna pretrčavanja (slika 1) s elementima atletske škole trčanja (skipovi, poskoci, skokovi, prekoraci, zakoraci, zabacivanja potkoljenica, izbacivanja potkoljenica,...)
2) Razgibavanje zglobova, mobilnost (slika 2), statička ili dinamička feksibilnost uz pokoju vježbu snage, obično u formaciji kruga, u mjestu i bez lopte. 
3) Dodavanja lopte u parovima (slika 3) s dvije ruke, boljom, slabijom rukom, iz skoka,... 
4) Zagrijavanje vratara (slika 4). 

5) Šutiranje s pozicija (slika 5) koje se odrađuje tako da jedan igrač šutira sa svoje napadačke pozicije, dok ostalih 13 stoji i promatra. 
6) Istrčavanjem individualnih kontri (slika 6) završava zagrijavanje za utakmicu.  
Zagrijavanje kojemu je za cilj samo podizanje tjelesne temperature i potrošnja vremena predviđenog za zagrijavanje vrlo brzo postane monotono i dosadno zbog čega igračima nakon nekog vremena postane problem upravo u motivacijskom smislu pripremiti se za utakmicu pa nerijetko ulazak u samu utakmicu bude tromiji i suprotan očekivanjima. Dosta često se za slabiji ulazak u utakmicu krivi loše zagrijavanje, ali rijetko kada se netko od trenera odluči ozbiljnije posvetiti tome da se model zagrijavanja promijeni. Obično se među igračima pronađe krivac koji je loše vodio zagrijavanje, njega se smijeni i odredi se novi igrač koji će na isti način, ali 'bolje', voditi pripremu za utakmicu. Kratkoročno se možda i dogodi promjena na bolje, ali vrlo brzo se stvari vrate na staro obzirom da obrazac zagrijavanja ostane isti, a vježbe koje su dosadne ostaju dosadne i dalje bez obzira tko ih zadavao. 

Misao vodilja je kako zagrijavanje za utakmicu treba izgledati tako da bilo tko može doći na tribinu u bilo kojem trenutku zagrijavanja i odmah prepoznati o kojem je sportu riječ. Držimo li se tog načela, onda je jasno kako u pripremi za rukometnu utakmicu ne bi trebalo biti mjesta sadržajima koji imaju malo ili ni malo dodirnih točaka s rukometom i onime za što se igrači u tih pola sata pripremaju. Koliko god je činjenica da je svako zagrijavanje dobro jer će polučiti nekakav rezultat u smislu podizanja tjelesne temperature i pripreme organizma za aktivnost ipak se postavlja pitanje je li dobro dovoljno dobro ili postoji nešto pametnije što bi moglo biti bolje od samo dobroga? Vjerujem kako bi većina trenera izabrala drugu opciju jer svi žele najbolje za svoju ekipu, a zašto onda ovakav jedan bitan segment utakmice prepustiti slučaju ako se vrlo jednostavno posvećivanjem pažnje, usmjeravanjem fokusa i pravilnim izborom adekvatnih vježbi može postići da ekipa u utakmicu ulazi na način na koji se očekuje? Siguran sam kako svi treneri žele da im ekipa nakon motivacijskog govora u svlačionici zadrži razinu motiviranosti skroz do kraja utakmice i kako ne žele da baš zagrijavanje bude prepreka koja narušava taj psihološki moment i razinu pobuđenosti.

Nastavak slijedi...
U međuvremenu vam želim UGODAN VIKEND




Nema komentara:

Objavi komentar