petak, 22. lipnja 2018.

Taktička ploča: Zagrijavanje za rukometnu utakmicu 3

Nastavljamo s pričom (prvi i drugi dio) o funkcionalnom zagrijavanju za rukometnu utakmicu:

3. Priprema vratara i igrača kroz koordinacijski poligon


FORMACIJA:
Parovi (svaki igrač ima loptu); na liniji vratareva prostora u visini stativa leđima okrenuti golu; vratar je na svojoj poziciji između vratnica.
ZADATAK: 
1) Naizmjenični skip preko linije vratareva prostora; dijagonalno pretrčavanje vođenjem lopte do centra; prekorak-zakorak; istrčavanje i šut u bliži kut gore. 
2) Naizmjenični sunožni skokovi u škare preko linije vratareva prostora; dijagonalno pretrčavanje uz fintu okretom svakih par metara do centra; bočno obrambeno kretanje; istrčavanje i šut u bliži kut dolje.
UKUPNO TRAJANJE: 
6 minuta
CILJ: 

Koordinacijskim vježbicama (skipovi, okreti, skokovi, prekorak-zakorak kretanja) i brzom frekvencijom rada nogu cilj je postići inervaciju, odnosno neuromuskularnu aktivaciju podići na višu razinu. Šutom po dogovoru utječe se na svjesno poboljšanje koncentracije prilikom realizacije čime si igrači 'naštimavaju ruku' neposredno prije utakmice, dok vratarima ova vježba služi da 'osjete' loptu i podese položaj tijela na šuteve u određene dijelove gola. Dodatna specifičnost ove vježbe je činjenica da se u jednom dijelu, oko zone šuta, istovremeno u vrlo malom prostoru može naći nekoliko igrača (na slici 9 označeno crvenim krugom) pa je cilj napadača da to prepozna i riješi tako da bez smanjenja brzine izbjegne ostale igrače i neometano, a kvalitetno izvede šut na gol. Dakle, približavamo se situaciji kakva bi mogla biti na utakmici (ometanje u zoni šuta).
(video prikaz vježbe 1 i vježbe 2)
4. Šut s pozicija (krilo/vanjski) 

FORMACIJA: 
Lijevo krilo (broj 1); sva tri vanjska (lijevi (broj 2), srednji (broj 3) i desni (broj 4)); 2 lopte (lijevi i desni vanjski).
ZADATAK:
Oba vanjska (lijevi i desni) istovremeno zabadaju prema golu. Lijevi vanjski (broj 2) dodaje lijevom krilu za šut, a desni vanjski (broj 4) srednjem vanjskom (broj 3) koji dolazi prema lopti i kreće u dvostruko križanje za lijevog vanjskog koji je dodao loptu krilu. Krilo nakon šuta ostaje u obrani kao bloker, a zatim istrčava do centra (imitacija kontranapada). Lijevi vanjski koji je dodao loptu na krilo odmah se izvlači i ide na šut. Zadatak se izvodi na obje strane.
UKUPNO TRAJANJE: 
6 minuta
CILJ:
Ovo su već potpuno specifične aktivnosti za rukomet gdje je uključeno više igrača istovremeno i razina mentalne pripremljenosti već treba biti na vrlo visokom nivou. Igrači moraju, osim koncentracije prilikom šuta, brinuti i o pravovremenosti i pravilnim linijama kretanja kako bi se zadatak mogao uspješno izvoditi. Namjerno je u izvedbi vezano nekoliko uzastopnih zadataka (krilo šutira pa odmah dolazi u obranu na blok i onda istrčava kontru; vanjski dodaje loptu pa se odmah mora izvući i doći pravovremeno na šut) kako bi igrači ostali fokusirani što dulji vremenski period, a ne da nakon šuta odmah završe zadatak i nemaju više briga do idućeg udarca na gol. 
5. Šut s pozicija (vanjski/kružni napadač)

FORMACIJA:
Lijevo krilo (broj 2), lijevi vanjski (broj 1), srednji vanjski (broj 3) i half; 2 lopte (jedna kod lijevog vanjskog, druga kod halfa)

ZADATAK:
1) Prva lopta (slika 11) - suprotno križanje i povratno prebrojavanje za šut sa sredine; Lijevi vanjski (broj 1) napada halfa i odvlači ga prema sredini, te ostavlja loptu iza leđa srednjem vanjskom (broj 3), a on dalje proslijeđuje na lijevo krilo (broj 2). Krilo zatim kreće u povratno prebrojavanje i trči na sredinu u blok vanjskom igraču (broj 1) koji se nakon suprotnog križanja izvukao na zalet za šut izvana. Cijelo to vrijeme half pokušava obrambenim kretnjama pratiti odigravanje akcije.
2) Druga lopta (slika 12) - half se 'pretvara' u kružnog napadača (broj 4), dodaje loptu vanjskom (broj 2) koji napada prednjeg (krilo koje je u prvoj akciji dotrčalo na sredinu u blok) i spušta povratnu loptu na kružnog napadača za njegov šut. Obrambeni se spušta na crtu da malo zasmeta kružnog napadača u šutu, a nakon toga istrčava do centra (imitacija kontranapada).
UKUPNO TRAJANJE:
6 minuta
CILJ: 
Cilj je jednak kao i u prethodnom zadatku samo je sad promijenjen redoslijed i način izvedbe specifičnih kretanja, a umjesto šuta krila šutiraju kružni napadači.

Nastavak slijedi...
U međuvremenu želim od srca UGODAN VIKEND


Nema komentara:

Objavi komentar