petak, 28. veljače 2020.

VELIKE SPORTSKE POBJEDE - Piotr Malachowski

Oduvijek me, kao sportašu, smetao uobičajeni novinarski/navijački izraz ‘srebro zlatnoga sjaja’. Na tu sam frazu bio ‘alergičan’ sve dok nisam našao primjer iz stvarnog života gdje se zaista srebro pretvorilo u zlato. 
San svakog sportaša je osvajanje olimpijske medalje, naravno one najsjajnije zlatne, jer koji normalan sportaš bi sanjao osvajanje srebra ili bronce? Ipak je riječ o snovima i željama, zar ne? Međutim, stvarnost je takva da samo neki doista dočekaju svoje snove u realnom životu, dok neki pak ostanu nadomak tog ostvarenja. No, postoje i ljudi koji se potrude da ono što je naizgled bilo korak do sna bude pretvoreno u nešto još veće i važnije od karijere, sporta, medalja... 
Poljski bacač diska Piotr Malachowski pokazao je svojim osobnim primjerom da ponekad dolazak na vrh može biti prilika za nešto još veće. Iako je kao svjetski prvak bio glavni favorit na Olimpijskim igrama u Riu, u posljednjem je bacanju izgubio zlatnu medalju i morao se zadovoljiti srebrom. Ono što je tu medalju petvorilo u zlato je njegova odluka što učiniti s njom, a učinio je to da ju je stavio na javnu dražbu kako bi prodajom skupio novce za pomoć bolesnom trogodišnjaku iz njegove zemlje kojeg zapravo nije niti poznavao. Jedino što je znao je da mali Olek mora na operaciju retinoblastoma (rak oka) u New York i to što je prije moguće kako bi mu se pokušao sačuvati vid. Apelirao je putem društvenih mreža na sve ljude da pomognu koliko mogu sve dok nije naletio na vrlo imućni par koji je odlučio za navedenu medalju pokriti kompletne troškove liječenja dječaka.
- sudbina mi je dala šansu da povećam vrijednost mog srebra. Moja srebrna medalja danas vrijedi puno više nego prije tjedan dana kad sam ju osvojio. Danas ona vrijedi Olekov život i zdravlje. - poručio je Piotr.

Negdje sam pročitao kako dobrota vrijedi više od snage, a u ovom primjeru to je doslovno tako. Piotrova fizička snaga bila je dovoljna ‘samo’ za srebro na olimpijskim igrama, dok  su njegova mentalna snaga, karakter i dobrota osvojili zlato u svim kategorijama, a najviše u srcima ljudi.
UGODAN VIKEND

Nema komentara:

Objavi komentar